Dj’s

Hans

Sinds wanneer draai je als DJ?
In 2012 gestart en ervaring opgedaan in Noord-Nederland. Gedurende mijn tijdelijk verblijf voor werk in Bosnië (Sarajevo) heb ik daar ook op een aantal Salons mogen draaien. Zo zie je maar weer hoe makkelijk je lokaal contact krijgt via Tangomuziek. Ook in Spanje onlangs dezelfde ervaring.

Wat voor soort DJ ben je?
Traditioneel is tot nu toe de basis van mijn playlist. Wel importeer ik Neo/Non als het uitkomt qua sfeer tijdens een Salon. Ik heb mijn inspiratie opgedaan tijdens grote Tango Festivals in binnen en buitenland. De ervaring is dat je de Milonga playlist aantrekkelijk moet houden voor alle dansers. Uiteindelijk zijn het de dansers die plezier moeten hebben.

Wat draai je bij voorkeur?
Ik heb een masterlist van ongeveer 800 nummers Trad/Neo/Non (90%, 7%, 3%). Uit deze lijst selecteer ik mijn nummers in tandas. Melodieuze lyrische nummers met een aanloop naar ritmische tandas. Vervolgens rust en dan weer gaan, veel van de bekende orkesten met zang.

Hoe draai je bij voorkeur?
Alles waar lekker op gedanst kan worden. Veel nummers selecteer ik door er zelf op te dansen. Dan weet ik dat het goed zit en iedereen kan genieten.

Wat draai je eigenlijk nooit?
Ik wil in principe alles draaien om een perfecte Milonga playlist voor 4 uur dansplezier te maken. Oude tangostukken uit de begintijd vallen vaak buiten de boot. Alhoewel OTV heeft wel heel mooie nummers gespeeld.

Draai je tandas en cortinas?
Absoluut, structuur moet er zijn. De dansers kijken hier ook naar uit. Waar je ook komt op festivals of vergelijkbare events is dit een must.

Wanneer is een salon volgens jou geslaagd?
Als iedereen de salon onthoudt en concludeert dat de sfeer uitstekend was. Hotel Paleis Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden is een van de mooiste danslokaties van het Noorden met een perfecte dansvloer. De lokatie is in combinatie met een mooie playlist de sleutel naar succes.

Wat is de mooiste salon die je hebt meegemaakt?
Mijn eerste Salon Amarillo in Hotel Paleis Stadhouderlijkhof eind 2014. Na zoveel jaar weer een Salon neerzetten in Leeuwarden was mijn eerste doel na mijn DJ start in 2012.

Waarmee eindigt een salon volgens jou?
La Cumparsita. Eigenlijk stop ik niet na dit nummer en draai ik nog wat gevoelige muziek (klassiek/Neo) om tijdens het afscheid van iedereen een soort cooling down te creëren.

Heb je nog een tip?
Ga zoveel mogelijk naar Tangofestivals en Salons om met andere dansers plezier te hebben. Probeer naar de muziek te luisteren en dat te vertalen in je dans.

DJ Joost Brunsting

Website: http://www.tango-deejay.com/home/

Sinds wanneer draai je als DJ?
In 2004 ben ik in Ocho de Mayo begonnen, voor de eerste keer als DJ voor de STAG Vrijdagavondsalon.

Wat voor soort DJ ben je?
Ik ben een traditionele Tango DJ, d.w.z. dat ik hoofdzakelijk muziek van de orkesten uit de gouden
jaren van de tango (Época de Oro) en de jaren daarvoor (Guardia Nueva) draai. Ook gebruik ik
soms muziek uit de periode daarna (Tango Nuevo). Ik streef er naar om, door o.a. restauratie van
de muziek, de perfecte tanda te creëren met de beste geluidskwaliteit. Mijn ambitie is om zoveel
mogelijk dansers een plezierige avond te bezorgen.

Wat draai je graag?
Een uitgesproken voorkeur voor een bepaald orkest of zanger heb ik niet. Omdat dansers het fijn
vinden om op bekende muziek te dansen, draai ik uiteraard veel favoriete nummers. Daarnaast is
het voor mij een uitdaging om ook relatief onbekende tangonummers te laten horen, die heel wel
dansbaar zijn en goed in het gehoor liggen.

Hoe draai je bij voorkeur?
Met tandas en cortinas, en vrijwel altijd TTVTTM (tango-tango-vals-tango-tango-milonga).
Rekening houdend met deze basisregel, doe ik verder alles op gevoel. Ik bepaal ter plekke mijn
keuze: van tevoren weet ik nog niet wat ik ga draaien, hoewel ik soms wel één of twee tandas in
m’n hoofd heb. Of die dan inderdaad aan de beurt komen, staat echter niet vast. Met een beamer
wordt op de muur (of, als dit niet mogelijk is, op een scherm) informatie over het nummer dat
gedraaid wordt weergegeven, en tijdens de cortina de volgende tanda. Om een ‘energy flow’ op
de vloer te creëren en in stand te houden, is mijn muziekkeuze voornamelijk dynamisch en
ritmisch. Gemixed met levendige cortinas is het mijn streven om van elke milonga een ‘fiesta’ te
maken.

Wat draai je eigenlijk nooit?
Tango-fusion (bijv. Otros Aires en Gotan Project), alternatieve tango muziek, afkomstig van andere
tradities, en non-tango muziek. Tezamen ook wel neo-tango genoemd.

Draai je tandas en cortinas?
Tandas en cortinas geven structuur aan de salon. Met name het eerste nummer van een tanda
behoort m.i. een uitnodiging te zijn om de dansvloer op te gaan. De lengte van mijn cortinasvarieert, afhankelijk van hoe snel de dansvloer weer leeg is. Verder vind ik het heel leuk om
originele cortinas te bedenken.

Wanneer is een avond volgens jou geslaagd?
Als de dansers doen wat deze DJ beoogt, nl. lekker dansen, en de avond dus geworden is wat
vantevoren werd aangekondigd: “Esta noche hay una fiesta”.

Wat is de mooiste salon die je hebt meegemaakt?
Encuentro Ronda del Querer in Kassel, met tussendoor veel glimlachjes, applausjes en duimen
omhoog.

Waarmee eindigt een salon volgens jou?
De laatste tanda staat niet vast, maar de laatste tango wel: een basisregel is dat dan “La
Cumparsita” wordt gedraaid. En daarna, tijdens het wisselen van de schoenen, nog een cortina,
om het helemaal af te sluiten.

Heb je nog een tip?
Voor de DJ’s: vraag feedback aan dansers en andere DJ’s. Dit is dé manier om jouw DJ-ing te
verbeteren.

DJ Albert

Sinds wanneer draai je als DJ?

Dat is begonnen rond 2013 in Ocho de Mayo . Sinds een paar jaar draai ik af en toe bij Rob & Inez in het Heerenhuys en vanaf september 2016 in Milonga 007 in Helpman.

Wat voor soort DJ ben jij?

Opgegroeid met pop en wereldmuziek ontwikkelde ik een toenemende interesse voor jazz en nog weer later kwam daar de klassieke muziek bij. De tangomuziek kwam, behalve wat ik er al van kende uit de wereldmuziek,  pas weer echt op mijn pad toen ik zelf 20 jaar gelden begon met dansen. Bij het ontdekken en uitproberen van modernere nummers die mij karakteriseren als dj, haal ik mijn inspiratie uit al die verschillende muziekstijlen. Muziek die mij raakt en de zelfontwikkeling die daar bij hoort is voor mij wel één van de aantrekkelijkste kanten van dj-en.

Wat draai je graag?

Een mooie mix van klassieke tango afgewisseld met moderne dansbare muziek wat we tegenwoordig non of neo noemen, maar die grenzen zijn wat mij betreft heel ruim.

Hoe draai jij bij voorkeur?

Tot nu toe altijd vanuit een playlist  met voldoende ruimte om te schuiven met nummers. Afhankelijk van de aanwezige dansers en hoe de sfeer op de vloer zich ontwikkeld pas ik dit op gevoel aan. De opbouw en samenstelling is meestal 3 tandas klassieke tango gevolgd door 2 tandas moderne muziek. In Milonga 007(de milonga die de naam heeft een neo salon te zijn) ligt die verhouding ongeveer 50/50 en verder gaat alles op gevoel in de flow!

Wat draai je eigenlijk nooit?

Alhoewel mijn muzieksmaak ruim is hou ik niet zo van muziek die stroperig en melig is en aan de volledig andere kant van het spectrum, de marsachtige dwingende nummers ben ik ook geen liefhebber van.

Draai jij tandas en cortinas?

Altijd. Tegenwoordig besteed ik vrij veel aandacht aan cortinas en die wisselen ook nogal eens van stijl en samenstelling. Los van de sociale aspecten, als het even kunnen wisselen van danspartner, ben je als dj op een bepaalde manier ook vormgever van het muzikale gedeelte van de avond in een salon en voor mij vormen de cortinas samen met de tandas een compositie van het geheel. 

Wanneer is een salon volgens jou geslaagd?

Wanneer er flow op de dansvloer ontstaat, los van hoeveel bezoekers er zijn.

Wat is de mooiste salon die jij hebt meegemaakt?

Ik twijfel tussen Barcelona en Londen, beide salons waar ik zonder verwachtingen naar binnen ging en uiteindelijk de avond van mijn leven had, qua dans, muziek en beleving in een totaal nieuwe atmosfeer.

Waarmee eindigt een salon volgens jou?

Met het verlangen naar de volgende salon!

Heb jij nog een tip?

Luisteren met een open mind naar de muziek en laten we dansen tot op zeer hoge leeftijd!

 

DJ Joop

Sinds wanneer draai je als DJ?
Toen in december 2008 een DJ plotseling vanwege overwerk verhinderd was, en alle tangodansers werkeloos rond de dansvloer wachtten, heb ik onze tango-cd’s uit de auto gehaald en ook m’n iPod in stelling gebracht. Er zijn die avond heel wat DJ-regels gesneuveld, maar er kon tenminste worden gedanst.

Wat voor soort DJ ben je?
Eéntje die zowel van traditioneel werk uit de gouden jaren van de tango houdt, als van goed dansbare niet te langzame neotango en nontango.

Wat draai je graag?
Vooral tango’s met een melodieuze, romantische toon, die een sterk verlangen en sentiment bevatten en goed dansbaar zijn. Daarna om weer vrolijk te worden een pittige ritmische tango. Er bestaan van heel veel orkesten juweeltjes van tango’s, zodat ik niet echt een lievelingsorkest heb. In de kathedraal van mijn hart branden veel tangokaarsen…

Hoe draai je bij voorkeur?
Ik probeer veel afwisseling in de opeenvolging van tandas te brengen. Thuis ben ik urenlang bezig alles voor te bereiden, maar in de salon switch ik nog volop om een goede wisselwerking met de dansers te krijgen. Bij het draaien let ik op de dansers, hoe ze op de muziek reageren en stuur dan zo nodig bij. Ik probeer ook bijna altijd iets geks of iets wilds te draaien om de stemming te laten stijgen.

Wat draai je eigenlijk nooit?
Langzame neotango’s; mooi om naar te luisteren, maar niet om er op te dansen. Soms vraagt men mij er ééntje te draaien, maar zelf heb ik er niets mee en voel ik me er op de dansvloer ongelukkig mee.

Draai je tandas en cortinas?
Tandas altijd. Meestal twee tandas tango (2×4 tango’s): één ritmisch en één ‘romantisch’, daarna één tanda van drie walsjes, daarna twee of drie goed dansbare lekkere neotango’s (nontango meestal iets later), dan weer twee tandas tango gevolgd door een tanda van drie milongas. Tot slot van de reeks volgen dan weer twee of drie non-/neotango’s. Voor een salon van drie uur bereid ik negen uur muziek voor, zodat ik snel kan ingrijpen als de stemming op de dansvloer daar aanleiding toe geeft. Bij een neo-salon ligt de zaak anders. Ook in dat geval draai ik minstens de helft traditioneel werk, omdat het uiteindelijk een tangosalon is en veel dansers dat voor geen geld willen missen. Cortinas draai ik als degene die de tangosalon organiseert dat graag wil of bij een bijzondere gelegenheid, bijvoorbeeld in december een ‘kerst’cortina. Sommige mensen vinden cortina’s storend, maar het geeft wel een stuk duidelijkheid naar je partner. Belangrijk is wel dat de cortina als zodanig te herkennen is en er niet op kan worden gedanst.

Wanneer is een avond volgens jou geslaagd?
Wanneer de aanwezigen tot en met de Cumparsita, d.w.z. het eind van de salon blijven dansen en we geruime tijd na de geplande sluitingstijd zijn doorgegaan.

Wat is de mooiste salon die je hebt meegemaakt?
Dat is moeilijk te zeggen, ik heb zoveel heerlijke salons meegemaakt; eigenlijk amuseer ik me altijd wel. Elke DJ heeft toch z’n voorkeuren, en dat houdt de zaak fris. Zoals ook elk mens in beweging is, zullen ook z’n voorkeuren mee veranderen. Ik vind dat er hier erg fijn gedraaid wordt. In Berlijn – waar een zeer grote tangogemeenschap bestaat – heb ik wel meegemaakt dat er doodleuk zeven walsjes achtereen gedraaid worden en ook eindeloze reeksen naar mijn idee ondansbare neotango’s. Dat komt hier gelukkig niet voor.

Waarmee eindigt een salon volgens jou?
Met een prachtige Cumparsita.

Heb je nog een tip?
Blijf tot op hoge leeftijd dansen, dat houdt zowel de geest als het lichaam soepel. Houd de Groninger tangogemeenschap levend.

DJ Ina

Sinds wanneer draai je als DJ?
Ongeveer 10 jaar geleden begon ik met draaien op onze doordeweekse salon in het theatercafé van het ICO in Assen waar we toen les gaven. En verder draaide ik tijdens workshop-weken die wij gaven. Nu draai ik nog steeds elke week tijdens onze Practica en af en toe op salons o.a. in Ocho de Mayo.

Wat voor soort DJ ben je?
Traditioneel.

Wat draai je bij voorkeur?
De mooist dansbare muziek uit de Epoca d’Oro, zeg maar de “hits” die je ook veel in Buenos Aires hoort op de dansvloer. Die zijn het fijnst om op te dansen. En af en toe klassieke tango’s en heldere opnames uit de jaren 50 en 60.

Hoe draai je bij voorkeur?
In tandas en cortinas goed opgebouwd qua tempo, met afwisseling in instrumentaal, zang, lyrisch en ritmisch, milonga en vals. Meestal zoals in Buenos Aires wordt gedraaid. Alle mooie orkesten komen aan bod met muziek uit hun verschillende periodes.

Wat draai je eigenlijk nooit?
Non-tango.

Draai je tandas en cortinas?
Altijd.

Wanneer is een salon volgens jou geslaagd?
Als de vloer voortdurend vol staat en alle dansers in harmonie met elkaar en met de muziek dansen en genieten. En voor de DJ is het natuurlijk leuk om positieve feedback te krijgen van de dansers.

Wat is de mooiste salon die je hebt meegemaakt?
Dat is o.a. Cachirulo in Buenos Aires, Tango 11 in Amsterdam en kortgeleden Silueta Porteña (Encuentro Milonguero) in Hamburg.

Waarmee eindigt een salon volgens jou?
Met La Cumparsita.

Heb je nog een tip?
Voor de dansers: concentreer je op de muziek en je partner, wees een instrument in de muziek, geniet met volle teugen van wat de DJ voor je draait en praat liever niet tijdens het dansen. Houd je aan de regels en houd rekening met elkaar. Voor alle DJ’s: sta open voor elkaars feedback; zo kunnen we ook weer veel van elkaar leren.