Tango in Bremen

Tango in Bremen

Op tweeëneenhalf uur rijden van Groningen ligt een stad waar je elke avond kunt tangodansen: Bremen. Met ruim een half miljoen inwoners is Bremen de tiende stad van Duitsland, met een bloeiende tangoscene. Op de site http://www.tango-argentino-online.com/#!milongas-in-bremen-und-niedersachsen/c9jh is te zien waar en wanneer de milongas in Bremen zijn. De wekelijkse tangolounge op vrijdagavond van Studio Libertango, Kantine 5, geldt als één van de grootste tangosalons van Noord-Duitsland (150-180 mensen).

Christian Sender is tangodj en tangoleraar in Bremen. Eind 2008 nam een vriendin en collega hem mee naar een milonga in een pub in zijn woonplaats Cuxhaven; in Cuxhaven zit een kleine tangoscene van zo’n twintig personen. Hij hield meteen van de muziek, al zag hij zichzelf nog niet zo snel op de dansvloer staan: “I didn’t think I should dance”. Maar de vriendin wilde dat hij een cursus ging doen in Bremen. Met enige schroom nam hij toen eerst een paar privélessen. Dat hij vervolgens ging tangodansen had vooral met zijn danspartners te maken: “I was lucky with my partners”. Tango werd al snel een passie voor hem, helemaal toen hij verliefd werd op zijn tangolerares.

Samen met haar wilde hij de tango en het leven combineren. Ze betrokken een hele ruime flat waar ze vier, vijf milongas per maand gaven. Vanaf de eerste milonga draaide Christian de muziek. Om dat beter te kunnen doen luisterde – en luistert! – hij voortdurend naar tangomuziek. Het duurde een paar jaar voordat hij de verschillende orkesten kon onderscheiden: “It took some years”. Nadat de relatie strandde ging de tango bij hem gewoon door. Hij draait nu ongeveer één keer per maand, in Bremen of in Hamburg.

Christian deed de opleiding voor tangoleraar bij Max Peschek (http://www.maxtango.eu/pages/la-boca-willkommen.php) in Bremen. De locatie waar Max Peschek les geeft, heet La Boca; hier is elke zaterdag (behalve de eerste zaterdag van de maand) ook een tangosalon. La Boca is de beroemde havenwijk in Buenos Aires die vooral in trek is bij toeristen vanwege de kleurrijke huizen, tangoclubs en Italiaanse tavernes. Op zijn website legt Max Peschek uit: ‘Der Name steht für die Verbindung der Hafenstädte Bremen und Buenos Aires, für den Tango und für die Improvisation im Leben’. Christian bezocht in 2012 Buenos Aires. Hij geeft op dit moment les in Bremerhaven.

In de tangoscene van Bremen zijn het vooral ouderen die dansen, de gemiddelde leeftijd is rond de vijftig. Volgens Christian is de gemiddelde leeftijd in Oost-Duitsland lager omdat daar ook meer jongeren tango dansen. In Bremen zijn vijf tangoscholen, in Bremerhaven twee, en alle tangoleraren zijn Duits. Elke school organiseert zijn eigen salon en heeft zijn eigen publiek. Er wordt niet samengewerkt zoals dat in Groningen gebeurt, een overkoepelende organisatie als bijvoorbeeld het STAG kent Bremen niet. Dat is jammer, want alle tangodansers en tangoscholen bij elkaar vormen een indrukwekkend potentieel! De facebookpagina Tango Bremen https://www.facebook.com/groups/381994561825999/?fref=ts geeft informatie over de activiteiten buiten de vaste milongas om.

De muziek op de milongas verschilt. La Milonguita Tradicional (donderdag en de eerste, derde en vijfde zondag van de maand) is een traditionele milonga, daar wordt alleen maar traditioneel gedraaid. Kantine 5 (vrijdag) draait voor tachtig, negentig procent traditioneel, maar heeft elke derde vrijdag een tweede dansvloer voor neo en nontango. In La Boca (zaterdag) hangt het van de dj af: er zijn vier, vijf dj’s die vanaf iets meer dan de helft tot volledig traditioneel draaien. Bij Novotango (woensdag en de tweede en vierde zondag van de maand) wordt zeventig tot tachtig procent traditioneel gedraaid, net als bij Haventango in Bremerhaven (derde en vierde zaterdag van de maand). Bij Lagerhaus (maandag) wordt voor de helft traditioneel gedraaid.

Het maakt dus niet uit wanneer je naar Bremen gaat, in Bremen kun je altijd tango dansen! Mensen die geen auto hebben, kunnen relatief goedkoop met de Flixbus naar Bremen en met de nachtFlixbus weer terug. En mocht je gepland of toevallig overdag in Bremen belanden, vraag dan tangodanser en stadsrondleider Sönke Schöttler voor een prachtige stadswandeling door de Altstadt van Bremen (bremen-erstaunlich@nord-com.com)!

Renneke Bakker