Dansscholen

Tangoschool Peter en Ina

Docenten: Peter Jonker, Ina Hulshoff
E-mail: in.hulshoff@hetnet.nl
Salon: E-mail: in.hulshoff@hetnet.nl
Telefoon: 06-543 538 08 - Peter Jonker 050-311 03 32 / 06-215 726 06 - Ina Hulshoff
Website: http://www.peterenina.nl/

“Peter en Ina staan vooral bekend om hun elegante, dynamische dansstijl (de estilo Villa Urquiza) en hun uitstekende didactische kwaliteiten. Ze zijn zeer ervaren docenten en verzorgen cursussen in Groningen en Assen. Regelmatig geven ze workshops en optredens in en buiten Nederland. Ze traden o.a. op met OTRA, Sexteto Milonguero (Bs-As) en het Nederlands Kamerorkest. Peter en Ina zijn Tango-omnivoren en doceren zowel de open (tango nuevo) als de gesloten (milonguero) stijl. Ze geven je veel inzicht in de structuur van de tango, waardoor je gemakkelijker kunt combineren, improviseren en beter leert leiden en volgen. Er wordt in de lessen veel aandacht besteed aan het specifieke tangolopen en markeren, houding, techniek en elegantie. Muzikaliteit, contact en comfortabel samen dansen staan daarbij voorop! Als je goed wilt leren dansen moet je veel tangokilometers maken, daarom herhalen ze het geleerde altijd en organiseren ze regelmatig tangosalons en oefenavonden in Groningen en Assen. Peter en Ina zijn opgeleid in Nederland en Argentinië door Argentijnse maestro’s en reizen elk jaar naar Buenos Aires, voor hen een onuitputtelijke inspiratiebron.”

Rob en Inez

Docenten: Rob en Inez
E-mail: docenten@rob-inez.com
Telefoon: 06-51381924
Website: http://www.rob-inez.com/

Rob & Inez stonden aan de wieg van diverse tangoscholen en hebben veel ervaring in het geven van lessen en workshops in binnen en buitenland. Rob & Inez zijn enthousiaste toegewijde leraren. In hun lessen laten zij de diverse stijlen van de Argentijnse tango zien zoals de Milonguero (salonstijl), de Espectaculo (de exuberante podiumtango) en een combinatie van de twee. Ze werken in een rustig tempo aan de opbouw van een solide basis. Zo wordt veel aandacht besteed aan houding en het naar elkaar ‘luisteren’. In 1985 kwamen Rob & Inez -via Martine en Wouter- voor het eerst in contact met de Argentijnse tango. Gegrepen door deze fascinerende dans reisden ze al snel af naar Buenos Aires om zich er daar verder in te verdiepen. In Argentinie zijn ze opgeleid door diverse maestro’s zoals Antonio Todaro, Pepito Avellaneda, Miquel Zotto, Gustavo Naveira en Claudia en Esteban. En nog jaarlijks reizen zij naar Argentinië om de nieuwste ontwikkelingen te volgen…

La Escuela

Docenten: Bettie Bolks
E-mail: info@laescuela.nl
Telefoon: 06-33613883
Website: http://www.laescuela.nl/

Escuela in Groningen is opgericht door Bettie Bolks. Zij geeft les sinds 1992. Zij combineert een grote kennis van de tango met elementen uit de Alexandertechniek, een bewegingsleer die de balans en coördinatie verbetert en een gemakkelijke en effectieve manier van bewegen bevordert. Eind 2013 voltooide zij haar opleiding als Alexandertechniekdocent.

Tussen 2003 en 2009 gaf zij ruim 3 maanden per jaar les bij de gerenommeerde tango-academie van Susana Miller in Buenos Aires (Argentinië) en daarnaast leerde zij de kneepjes van het vak van ervaren Argentijnse dansers, waarmee zij sinds 1997 in de milonga’s van Buenos Aires danst. Onder andere deze ervaring heeft haar tot een uitstekende volger én leider gemaakt. Zij gaf in verschillende steden in Nederland les. Daarnaast in België, Frankrijk, Zwitserland en erg veel en nog steeds in Duitsland.

Wij geven les in de milonguero-stijl. Een stijl die zich kenmerkt door een innige danshouding en waar de nadruk ligt op de communicatie: tussen de danspartners onderling, met de muziek en met de paren op de dansvloer. Die communicatie oefent vaardigheden zoals:
duidelijk zijn en duidelijkheid geven
overtuigd en overtuigend zijn
het maken van contact en leren luisteren, zowel fysiek als mentaal

Wie eenmaal met deze stijl begonnen is, komt er niet meer vanaf. Dat geldt voor mannen én vrouwen, omdat zij zorgt voor een grote innigheid en harmonie. En het is belangrijk voor ons dat er in de lessen zonder druk en met plezier geleerd wordt!

Iván en Petra Torres

Docenten: Iván en Petra Torres
E-mail: argentijns@freeler.nl
Telefoon: 06-53616699
Website: http://www.tangoargentinoclub.nl/tcw/

Als dansdocenten houden wij van variatie. Onze cursisten maken niet alleen kennis met de bekende jaren veertig tango, de milonga en de vals, maar ook met andere vormen zoals de elegante “gran salon”, de “milonguero” stijl en de snelle “club de tango” uit de jaren 1950. De laatste variant is een tango met een doorlopend ritme, bijna zonder pauzes, met de piano als verbindingsbrug tussen de violen en de bandoneons. Wij vinden dat het herkennen van deze tango en die te leren dansen een ‘must’ is voor de danser die de geheimen van het tangoritme wil leren kennen. Wij geven speciale aandacht aan de maat (compas) vanaf de jaren 1920 tot heden, de structuur en indeling van de muziek, het herkennen van de verschillende tijdperken en de interpretatie van de muziek op de danspiste. Een aantal andere constanten in onze lessen: het leren markeren (marcación), aandacht voor de techniek, ‘schoon’ (en daardoor comfortabel) dansen én een plezierige sfeer.
Leslocatie: Het Platformtheater Groningen